2011. november 20., vasárnap

Pöpec adatbázis

Hosszú előkészületek után elkészült a GRI jelentés-adatbázisa. A korábbi Excel-alapú, letölthető verzióhoz képest igazán nagy az előrelépés, mutatós és jól navigálható, ráadásul már nem csak a GRI jelentések kerülhetnek bele, hanem minden nem-pénzügyi jelentés. Lássuk milyen érdekességeket tartogat!

 

A nyitóoldalon mindjárt láthatjuk a legfrissebb ill. a kiemelt jelentéseket, ráadásul ami nekem nagyon tetszik, hogy borítóval. Egy izgalmas borító könnyebben felkelti a figyelmet. Ha a kurzorral a borítók fölé megyünk, megjelenik a  kiadó szervezet neve és a kiadvány címe. Sajnos ugyan néhány esetben csak a cím jelenik meg, gondolom a gyerekbetegségek irtása még folyamatban van.

Szép gesztus a GRI részéről, hogy az adatbázis partnereket is megjeleníti a nyitóoldal alján (így minket is!), bár a link nem a partner honlapjára mutat, hanem a GRI adatbázis partnerséggel kapcsolatos oldalára. Azért ez is valami :-)

A "Search" menü alatt a jelentés típusa, a kiadás éve, a szervezet mérete és ágazat valamint földrajzi régiók szerint szűkíthetünk. A régebbi évek adatait folyamatosan töltögetik, legalábbis még nincs fent minden magyar jelentés. A szintén borítóval megjelenő eredményeket több szempont alapján is sorbarendezhetjük. Ebben a listában, ha rákattintunk a szervezet nevére, és a szervezet feltöltötte már az adatokat, akkor egy kis bemutatkozást olvashatunk, az alapinfókon túl a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokat és lehetőségeket is! Sajnos még nem él a "bejelentkezés" lehetősége ezért a szervezetek még töltötték fel ezeket az infókat, de mivel ezt csak egyszer kell kitölteni és utána csak frissíteni, előbb-utóbb valószínűleg egyre több jelentőnél tudhatunk meg gyorsan alapinformációkat. A jelentés címére kattintva pedig az adott jelentésről kapunk áttekintő infót.

A "Benchmark" menü haszna kicsit felemás. Régió, szektor és jelentési típus szerint kigyűjthetjük, mely szervezetek jelentettek egy adott indikátorról (kis fülekben válthatunk a cégbemutatás, vezetési szemlélet és teljesítményindikátorok között). Egy adott mutatóra kattintva kilistázza azokat a szervezeteket, amelyek jelentenek róla, de csak ha 2011. január 1. után igénybe vették a GRI megfelelés szint ellenőrző szolgáltatását. Ha feltételezzük, hogy a "nagymenők" kértek ilyet (GRI tagoknak ingyenes!), akkor böngészhetünk a jópéldák között, persze érthető technikailag is és üzletileg is, hogy miért csak ezek a jelentések vannak benne a benchmark adatbázisban. A benchmark adatokat grafikusan is megnézhetjük.

A kiemelt jelentésekhez gazdáik videókat és egyéb plusz infókat is feltehetnek majd, természetesen külön díjazás ellenében.

Az adatbázisba a "Register" menü alatt letölthető nyomtatvány kitöltésével lehet bekerülni, amit el kell juttatni a helyi adatbázis partnernek, vagy a GRI-nek (akik továbbítják azt a helyi adatbázis partnernek). Magyarországon a GRI kizárólagos adatbázis partnere az Alternate, így egyszerűbb, ha közvetlenül hozzánk (urban.katalin[@]alternate.hu) érkezik az adatlap. Érdemes meglátogatni a hazai adatbázist is, mert hétről-hétre bővül a friss jelentésekkel, ráadásul egészen a kezdetektől (1997-től) tartalmazza az itthon megjelent jelentéseket. Kellemes böngészést!

1 megjegyzés: