2011. november 13., vasárnap

Miben más a GRI G3.1?


A G3.1 útmutató tulajdonképpen egy gyors frissítése a 3. generációsnak, hogy addig is amíg a G4-es útmutató kidolgozása a végéhez ér (várhatóan 2013-ra), három lényeges területen - emberi jogok, helyi közösség, gender - kövesse a trendeket és az olvasók igényeit. Hogy mik a leglényegesebb változások?


  • Emberi jogok: a vezetési szemléletet és irányelveket felvezető rész jobban kiemeli az emberi jogok fontosságát a fenntartható fejlődésben. Új indikátorokat is bevezet, ezek azokat a működési területeket érintik, ahol az emberi jogok védelme gyenge (HR10), illetve az emberi jogi panaszokkal kapcsolatos eljárásokra kérdez rá (HR11).
  • Helyi közösség: A korábban sok fejtörést okozó SO1-es indikátort háromfelé bontja szét, ezzel némileg segítve az értelmezést. Az új SO1 azokra a működési helyszínekre kérdez rá, ahol valós érintetti párbeszéd zajlik a helyi közösséggel, ezeket értékelik és fejlesztik. Az SO2 konkrétan rákérdez arra, hol vannak valós negatív hatások a helyi közösséget illetően, ileltve hol van ennek kockázata, az SO3 pedig azokra a megelőző és kárenyhítő intézkedésekre vonatkozik, amelyeket az SO2-ben azonosított működési helyszíneken alkalmaznak. 
  • Gender - nemek szerinti bontás: Ez a fejlesztés sok indikátort is érint, itt a már korábban is kért adatokat nemek szerinti bontásban kell megadni (4.3; EC5; La1; LA7; LA10; LA12), illetve az LA indikátorok közé bekerült egy indikátor, amely a gyesről visszatérő szülők és megtartásuk arányára kérdez rá (LA15).
Megkönnyítendő az átállást a GRI készített egy olyan verziót is, amiben a változásokat kiemelték. Innen letölthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése