2011. június 16., csütörtök

Élre törnek a gyártók és az élelmiszeripar!


Az iparági statisztika élén komoly átrendeződés tapasztalható a tavalyi évhez képest. Az adatbázisban elektronika és gépipar kategóriába soroltan 2010-ben hét cég adott ki jelentést, míg tavaly egy sem! Illetve élre tört az élelmiszeripar, FMCG kategória is, harmadik helyre szorítva a tavalyi élmezőnyt, a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtókat és az energiaipart.

Az élelmiszeripar, FMCG kategóriában új jelentőként jelent meg a SPAR és a Metro, nagy visszatérő a Dreher, akik jelentésükkel elnyerték a 2010-es Zöld békát is. Szépen lépett előre a Nestlé, korábbi rövid (GoodCSR) jelentése után most egy ilyen méretű vállalathoz méltó nagy jelentéssel rukkolt elő még egészen az év elején. Sajnos ugyanez a Coca-coláról már nem mondható el, továbbra is csak 4 oldalban számolnak be teljesítményükről. A Tesco is csak röviden jelent, de ők tavaly nagy jelentést adtak ki, az szerintem teljesen elfogadható, ha egy cég nem ad ki minden évben nagy jelentést. Kellemes meglepetés volt a Metro, róluk azért még keveset hallani szakmai körökben, és már 2011-ben is megjelent a friss jelentés, egészen az elsők között.


Hirtelen az előretörés az elektronika, gépipar kategóriában. A B2B vállalatok között eddig jellemzően kevesebb volt a jelentő, és ez főleg a termelő gyárakat, leányvállalatokat érintette. Közöttük voltak akik rövid jelentéssel kezdték (Jabil), voltak akik egyből nagy fába vágták a fejszéjüket. Közöttük találhatjuk a Grundfost, akik elnyerték a legjobb első jelentőnek járó Zöldbékát (itt is gratulálnék ügyfelünknek :-) ), a SANYO-t (az egyik kedvenc dizájnom, egyértelmű egységben a tartalommal), és a Siemens is. Voltak közöttük KKV-k is, őket külön dícséret illeti, főleg a Klíma Áruházat (bár rövidnek hívja jelentését, mégis szép és átfogó anyag), de kitett magáért a Protecta is. Kicsit kilóg a Legrand jelentése, inkább az elveiket foglalja össze, teljesítménymutatókban még van hová fejlődnie.

A korábbi éllovas pénzügyi szolgáltatást nyújtók közül a már korábban "kiszállt", de legalábbis az elmúlt két évben nem jelentő Allianz és Uniqua után a Garantiqua is abbahagyta a rövid jelentések (GoodCSR) készítését. Az okokat nem igazán lehet tudni, a válságadó vagy a remélt hasznok és visszajelzések hiánya, elmaradása volt -e a fő ok, vagy valami egészen más esetleg. Annyi bizonyos, hogy azok a szervezetek, akik átfogó jelentést készítenek, végigmenve a teljes folyamaton (CIB, K&H, MKB, OTP) nem hagyták abba teljesítményük kommunikációját. Igaz, közülük többen 2009-ben két jelentést is kiadtak, és ezt a luxust 2010-ben már nem engedték meg maguknak. Egy új jelentő is megjelent a szektorban, rövid jelentéssel indít az ING.

Jó bogarászást az adatok között!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése