2011. június 4., szombat

Miből lesz a ...?



Na nem a cserebogár, hanem az energia :-).


Kicsit szégyen, de csak a minap bukkantam rá egy rendeletre, amely szerint a villamosenergia-szolgáltatóknak minden év május 25-ig közzé kell tenniük, hogy milyen elsődleges (primer) energiaforrásokból származik az általuk szolgáltatott energia, és milyen légszennyezési adatok kapcsolódnak hozzá.

Aki fejlődni akar környezeti teljesítményének jelentésében, immár nem csak egy korábbi posztban hivatkozott országos adatot használhat a felhasznált villamos energiához kapcsolódó kibocsátások bemutatásához, hanem felhasználhatja a választott szolgáltatója által közzétett adatokat is. Összegyűjtöttem segítségképpen a linkeket, mert nem annyira könnyű megtalálni az adatokat.



Budapesti Elektromos Művek
Hát ez ELMÜ-nél nem volt könnyű rátalálni, sőt a 2010-es adatokat meg sem találtam (aki elküldi a linket annak kitalálok egy jutalmat!). De a 2009-es egyetemes szolgáltatásra vonatkozó adatokat innen le lehet tölteni.

EDF DÉMÁSZ Zrt.
A dokumentumtár menüpont alatt az "Energiabeszerzési tájékoztatók" pontban letölthetjük az adott évek tájékoztatóit. Nagyon szimpi, hogy a többiekkel ellentétben itt egy helyen megtaláljuk az összeset, visszamenőleg is. Az utóbbi évekről kétféle táblázat is van, az egyik az egyetemes szolgáltatásra (2010.) vonatkozik, a másik a kereskedelmi tevékenység (2010.) keretében értékesített energiára. Kibocsátási adatok sajnos csak az egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódnak, és a legfrissebbnél hiányoznak a mértékegységek, de a korábbiak alapján ez kikövetkeztethető. A hiányosságok ellenére ennél a szolgáltatónál volt a legkönnyebb megtalálni és itt a legátláthatóbb az adatok közzététele. Érdekes, hogy az egyetemes szolgáltatás keretében adott energia 98%-a hazai eredetű, a kereskedőként szolgáltatott energia esetében ez csak 46% körüli 2010-re.

E-On Energiaszolgáltató Kft.
Itt sem volt könnyű rálelni, de az áraminformációk>lakosság>aktuális hírek alatt a tájékoztatók között találtam meg, de a korábbiaktól eltérő módon, csak egy tortadiagramot. A környezeti hatásokról némi általános szöveges információ áll rendelkezésünkre.

Észak-magyarországi Áramszolgáltató
Az ELMÜ-höz hasonlóan a tájékoztatók közül letölthető a 2009-es, 2010-est nem találtam.

Most már csak számolgatni kell, hogy mi minden is kapcsolódik saját felhasználásunkhoz! Kommentben szívesen olvasnék tapasztalatokról!

A fotó forrása: Wikipedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése