2011. április 24., vasárnap

Nagy segítség a CO2 kibocsátás számításában

A minap a LinkedIn egyik "beszélgetésében" ajánlotta valaki, hogy a Greenhouse Gas Protocoll mellett érdemes megnézni az International Energy Agency  legfrissebb kiadványát is, ha valaki relatíve friss országos CO2 adatokat keres, különös tekintettel pl. az egységnyi energiafelhasználásra vonatkozó adatokra.


A GRI útmutató EN16-18 indikátorai foglalkoznak az ÜHG kibocsátással. Ezeknek az indikátoroknak a meghatározásához mindig jól jön, ha megbízható, könnyen használható és relatíve friss váltószámokat tudunk használni.

A jelentésben 2008-ig vannak meg az adatok, ami jóval nagyobb pontosságot adhat a vállalati energiafelhasználás CO2 lábnyomának meghatározásához, mint a GHG protocoll, ahol ezek az adatok csak 2006-ig vannak meg. Szerencsére a GHG Protocoll táblázataiban frissíteni is lehet a váltószámokat, így továbbra is használhatjuk a komplikáltabb számításokhoz.

Jó áttekintést is kapunk az anyagból, hogy hogyan is áll a világ CO2 tekintetében, hol csökkent és hol nőtt a kibocsátás az elmúlt időkben. Pl. az USA már korántsem vezető az összes kibocsátott CO2 tekintetében, Kína megelőzte.

Ha GDP-re vetítve nézzük, akkor kicsit más a helyzet, de a tanulmány szerint Kína, USA és Oroszország is jelentősen javult a GDP-re vetített kibocsátások tekintetében.

A kiadvány elég vaskos (130 oldal), de szerintem érdemes átfutni, főként, hogy a részletes táblázatok teszik ki az anyag nagy részét, ahol Magyarországra is külön megtaláljuk az adatsorokat.

További források CO2 számításokhoz:
Intergovernmental Panel for Climate Change
Greenhouse Gas Protocol
UK Defra
Climate Care
Carbon Neutral Calculator
Climate Austria

Írjatok még tippeket a megjegyzésbe és kiegészítem a listát! Ne felejtsétek, hogy a jelentésekben mindig meg kell hivatkozni, hogy milyen számítási módszertanokat és milyen feltételezéseket alkalmaztatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése