2009. szeptember 9., szerda

Kíváncsiak a véleményünkre!

A GRI honlapján augusztus vége óta nyilvános két új Ágazati Kiegészítés (Sector Supplement) az élelmiszeriparra és a non-profit szervezetekre vonatkozóan. A tervezetekkel kapcsolatos véleményeket a GRI on-line kérdőív kitöltésével várja, amely elérhető a belinkelt oldalakon. A kérdőívet nem kell egyszerre kitölteni, a november 24-i határidőig folytatható, kiegészíthető, módosítható.



Mi az az Ágazati Kiegészítés?


Az Ágazati Kiegészítések lényege, hogy az általános érvényű indikátorokon túl segítsen a vállalatoknak a számukra specifikus információk és teljesítmény bemutatásában.

Miért a non-profitok?

A civil szervezetek számának növekedésével nő az igény is, hogy működésük áttekinthető és elszámoltatható legyen, csakúgy mint a vállalatok esetében. Az Ágazati Kiegészítés célja, hogy minden, a szektorban működő szervezet számára alkalmazható legyen mérettől függetlenül. Felismerve, hogy az egyes szervezetek missziója (pl. emberi jogok, fejlesztés, oktatás, tudatos vásárlók, kutatás, segélyezés stb.), működése és irányultsága (pl. lokális, globális, vallási, nem vallási stb.) akár jelentősen is eltérhet, az ágazati kiegészítés célja, hogy megragadja a jelentéstevő szervezet működésének a fenntartható fejlődésre gyakorolt hatását.


Miért az élelmiszerfeldolgozók?

A környezettudatosság globális térnyerése, az egyre tudatosabb vásárlók egyre komolyabb kihívások elé állítják az élelmiszeriparban dolgozó vállalatokat. Sokan próbálnak proaktív kommunikációt folytatni gazdasági, környezeti és szociális teljesítményükről.
 
Egy korábban készült tanulmány szerint (letölthető innen) az iparág sok képviselője használja a GRI Keretrendszert beszámolói elkészítéséhez. A hatások sokrétűek és természetükből fakadóan hatással vannak a társadalomra. Ennek értelmében speciális útmutatásra van szükségük hatásaik bemutatásához és méréséhez. Olyan indikátorok kidolgozása a cél, amelyek felöleik pl. a beszállítói lánc értékelését is különböző terméktípusonként (pl. gabonatermékek, húsáruk, italok stb.), de akár egyes termékek esetében konkrétabb adatokra is rákérdeznek.
 
 
Amennyiben szívesen véleményezné bármelyik Ágazati Kiegészítést, a GRI honlapján az adott ágazati kiegészítés bemutatásánál megteheti, de szívesen összesítjük és továbbítjuk mi is az észrevételeket.

A bejegyzés és a képek forrása: http://www.globalreporting.org/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése